Θεραπεία Αναπνευστικών Διαταραχών

Ποιος χρειάζεται Οξυγονοθεραπεία;

Το οξυγόνο (O2) είναι βασικό συστατικό για την ζωή. Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει 21% οξυγόνο και με την εισπνοή διαχέεται απο τις κυψελίδες στο αίμα μέσω του οποίου ταξιδεύει στους ιστούς και στα όργανα. Κάποιες φορές κάποιες ιατρικές καταστάσεις (Χρόνια Βρογχίτιδα, Εμφύσημα, Καρδιακές παθήσεις) αποτρέπουν μέρος του οξυγόνου να πηγαίνει στο αίμα μειώνοντας αυτό που αποκαλείται οξυμετρία (SaO2). Η χαμηλή Sa02 μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, έλλειψη ενέργειας και προβλήματα συγκέντρωσης. Τότε η προσθήκη οξυγόνου μέσω της οξυγονοθεραπείας είναι σημαντική για την αύξηση του Sa02, δηλαδή του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα.

Tι είναι η Θεραπεία με Οξυγόνo;

Η οξυγονοθεραπεία είναι η συνεχής παροχή ιατρικού οξυγόνου μέσω ρινικής διάταξης ή μάσκας. Η οξυγονοθεραπεία συνταγογραφείται για να αυξήσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα. Το οξυγόνο είναι ένα φάρμακο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως ο γιατρός έχει ορίσει. Δεν είναι εθιστικό και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής. Το οξυγόνο είναι ένα διαυγές, άοσμο, μη εύφλεκτο αέριο. Ωστόσο, υποστηρίζει την καύση (φωτιά) και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες ασφαλείας οξυγονοθεραπείας που παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας. 

Ποιά είναι τα οφέλη της Οξυγονοθεραπείας;

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής χρήση οξυγόνου: Απαλλάσσει από χρόνιες και ολονύχτιες υποξαιμίες, Μειώνει τον αυξημένο αιματοκρίτη, Μειώνει την πνευμονική αγγειακή πίεση, Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση, Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και τη λειτουργία του εγκεφάλου, Μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της πνευμονικής υπέρτασης, Βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης. 

Τι είναι ο νεφελοποιητής;

Ο νεφελοποιητής, όπως αποκαλύπτει και η λέξη, είναι μια συσκευή η οποία μετατρέπει το φάρμακο υγρής μορφής σε νεφέλωμα έτσι ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει στους πνεύμονες πολύ πιο εύκολα. 

Πως λειτουργεί ο νεφελοποιητής;

Όταν κάποιος άνθρωπος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα αναπνευστικά προβλήματα , οι κυψελίδες δύναται να πρηστούν και να υπάρξει δυσκολία στην αναπνοή Ο νεφελοποιητής χρησιμοποιεί έναν μικρό συμπιεστή για να αποδώσει αέρα σε έναν θάλαμο ο οποίος επικοινωνεί με το επιστόμιο ή την μάσκα. Μέσα στον θάλαμο τοποθετείται το φάρμακο (υγρής μορφής), το οποίο όταν εκνεφωθεί αποτελείται απο πολύ μικρά σωματίδια ικάνα να ταξιδέψουν έως τα πολύ λεπτά τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μία κατάσταση κατά την οποία οι μυς του φάρυγγα στο πλάι και στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ξυπνά τόσο ώστε να διεγείρει τους μυς και να πάρετε βαθιά αναπνοή. Κατόπιν πέφτετε σε βαθύ ύπνο ξανά και ο κύκλος συνεχίζεται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Το τελικό αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας είναι το ότι υποφέρετε από έλλειψη ύπνου και οξυγόνου και ξυπνάτε εξαντλημένος. Ο/η σύντροφός σας μπορεί να παραπονεθεί επίσης για το έντονο ροχαλητό σας. Μερικοί ασθενείς ίσως αποκοιμηθούν ενώ εργάζονται ή οδηγούν.

Ποιοι τύποι υπνικής άπνοιας υπάρχουν;

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: ο πιο κοινός τύπος κατά τον οποίο οι μυς του λαιμού κλείνουν τον αεραγωγό προκαλώντας τη διακοπή της αναπνοής.


Κεντρική Υπνική Άπνοια: δεν είναι τόσο συχνή όσο η αποφρακτική– ο εγκέφαλος ή το νευρικό σύστημα δε δίνουν εντολή στους μυς ελέγχου της αναπνοής ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος της αναπνοής.


Μικτή Υπνική Άπνοια: συγχρόνως συμβαίνει αποφρακτική και κεντρική υπνική άπνοια.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας;

Η υπνική άπνοια έχει μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Ίσως πάσχετε από υπνική άπνοια εάν έχετε περισσότερα από 2-3 συμπτώματα:

Ροχαλητό: πολλοί ασθενείς υπνικής άπνοιας απευθύνθηκαν στον ιατρό τους επειδή το ροχαλητό τους ξυπνούσε τον/την σύντροφό τους


Υπνηλία: κατά τη διάρκεια της ημέρας- ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια επειδή αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν ή εργαζόντουσαν


Έλλειψη προσοχής
Κατάθλιψη, εκνευρισμός, κακή διάθεση

Μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή στυτική δυσλειτουργία

Συχνοουρία

Εφιάλτες
Τι πρέπει να κάνετε αν κρίνετε πως πάσχετε από υπνική άπνοια;

Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας. Αρχικά, μπορεί να φανεί χρήσιμο να ρωτήσετε το/τη σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογενείας ή φίλους εάν ροχαλίζετε δυνατά ή εάν έχετε παύσεις στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι συνήθως οι πρώτοι που τα παρατηρούν. Εάν υποψιάζεστε ότι νοσείτε από υπνική άπνοια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό σας εγκαίρως. Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας μπορεί μόνο να γίνει με μια μελέτη ύπνου σε μια κλινική ύπνου ή στο σπίτι με ειδικό εξοπλισμό απο ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Τι είναι ο Αναπνευστήρας Όγκου-Πίεσης;

Ο αναπνευστήρας ασκεί θετική πίεση ώστε να αποφορτίσει τους αναπνευστικούς μύες ή και να τους αντικαταστήσει τελείως σε περίπτωση προβλήματος της ανθρώπινης αναπνευστικής αντλίας.

Ποιοι οι τύποι αναπνευστήρων;

Ο αναπνευστήρας ασκεί θετική πίεση ώστε να αποφορτίσει τους αναπνευστικούς μύες ή και να τους αντικαταστήσει τελείως σε περίπτωση προβλήματος της ανθρώπινης αναπνευστικής αντλίας.


Αναπνευστήρες Πίεσης: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι συσκευές Bi-level οι οποίες λειτουργούν με στόχο την πίεση στην εισπνοή (IPAP) και την εκπνοή (EPAP)

Αναπνευστήρες Πίεσης με στόχευση Όγκου: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι αναπνευστήρες της παραπάνω κατηγορίας οι οποίοι έχουν και την επιπλέον δυνατότητα να αυτορυθμίζουν τον αποδιδόμενο όγκο δια μέσου της διαφορικής πίεσης


Αναπνευστήρες Πίεσης Όγκου: Οι αναπνευστήρες πίεσης όγκου είναι οι πιό εξελιγμένοι αναπνευστήρες οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν και σε τρόπους αερισμού (modes) με στόχο τον αποδιδόμενο όγκο εμφύσησης (Tidal Volume). Ο μετρούμενος όγκος έχει μεγάλη ακρίβεια. Οι αναπνευστήρες αυτοί ενδύκνεινται για χρήση σε επεμβατικό αερισμό.


Σερβοαναπνευστήρες: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι αναπνευστήρες που στόχος του είναι να εξομαλύνουν διάφορα παράδοξα μοτίβα αναπνοής (Cheyne Stokes) ή να μειώσουν τις άπνοιες κεντρικής αιτιολογίας.

Ποια η διαφορά μεταξύ Επεμβατικού και Μη Επεμβατικού Αερισμού;

Επεμβατικός αερισμός: Ο επεμβατικός αερισμός γίνεται διαμέσου ενδοτραχειακού σωλήνα ο οποίος και αποκόπτει την μεταφορά του αέρα στου άνω αεραγωγούς και αποδίδει όλο τον αποδιδόμενο όγκο του αναπνευστήρα στους πνεύμονες. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει απόλυτος έλεγχος της ροής του άερα, χωρίς διαφυγές και έτσι ο θεράπων ιατρός μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον αποδιδόμενο όγκο ή πίεση εμφύσησης.

Μη Επεμβατικός Αερισμός: Στον Μη Επεμβατικό Αερισμό (NIV) ο αέρας μεταφέρεται στους αεραγωγούς μέσω μάσκας προσώπου ρινικής ή στοματορινικής. Η επιλογή της μάσκας παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη καλού συγχρονισμού μεταξύ του αναπνευστήρα και του ασθενή.

Ποιοι είναι οι τρόποι αερισμού;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο αναπνευστήρας μπορεί να αποδόσει αέρα στους πνεύμονες. Ειδικά σήμερα με την τεχνολογία μικροεπεξεργαστών να ακμάζει οι τρόποι αερισμού στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τείνουν να φτάσουν στα όρια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Όλα όμως ξεκινούν απο τους τέσσερις βασικούς τρόπους αερισμού που είναι διαθέσιμοι σε κάθε αναπνευστήρα.

Ελεγχόμενης Πίεσης (APV): Σε αυτόν τρόπο αερισμού ο αναπνευστήρας πιάνει την Πίεση εισπνοής (IPAP) που του έχουμε ορίσει και την κρατάει για όση διάρκεια (Ti) έχουμε ρυθμίσει. Η συχνότητα αναπνοών ελέγχεται απο τον ασθενή και σε περίπτωση άπνοιας αναλαμβάνει η συσκευή. Ο παραπάνω τρόπος χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ελέγξουμε απόλυτα τον μηχανικό αερισμό και θέλουμε να αποφύγουμε βαρότραυμα. Ενδύκνειται και για Μη επεμβατικό αερισμό (NIV) λόγω ικανότητας αντιστάθμισης των διαρροών απο την μάσκα.

Υποστήριξης Πίεσης (PSV): Σε αυτόν τρόπο αερισμού ο αναπνευστήρας πιάνει την Πίεση εισπνοής (IPAP) που του έχουμε ορίσει και την κρατάει για όση διάρκεια θέλει ο ίδιος ο ασθενής. Η συχνότητα αναπνοών ελέγχεται απο τον ασθενή και σε περίπτωση άπνοιας αναλαμβάνει η συσκευή. Ενδύκνειται στον Μη επεμβατικό Αερισμό (NIV) καθώς είναι πολύ φιλικό για τον ασθενή και λόγω του τρόπου με στόχο την πίεση αντισταθμίζει τις όποιες διαρροές απο την μάσκα

Ελεγχόμενου όγκου (ACV): Ο τρόπος ελεγχόμενου Όγκου χρησιμοποιείται κυρίως στον επεμβατικό αερισμό και όταν θέλουμε να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια τον αποδιδόμενο όγκο εμφύσησης. Αντενδείκνυται σε Μη επεμβατικό Αερισμό καθώς τυχόν διαρροές από την μάσκα δεν δύναται να διαχωριστούν.

Διαχείριση Ακράτειας

Τι είναι η IAD;

Η Δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια (IAD) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη, ως αποτέλεσμα της έκθεσής του σε ούρα και/ή κόπρανα. Στην καθομιλουμένη η IAD είναι επίσης γνωστή ως εξάνθημα από την πάνα. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της IAD. Αυτοί περιλαμβάνουν την σπάνια αλλαγή επιθεμάτων ακράτειας (προκαλώντας υγρό περιβάλλον), κακή υγιεινή, χρήση απορροφητικών προϊόντων ακράτειας που δεν αναπνέουν, εσφαλμένη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος ή συχνή χρήση σαπουνιού, νερού και τραχιών πανιών και πετσετών (προκαλώντας υπερβολική τριβή).

Το δέρμα γίνεται πιο αλκαλικό όταν εκτίθεται σε ούρα και/ή κόπρανα, επιτρέποντας στους μικροοργανισμούς να ευδοκιμήσουν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο δερματικών προβλημάτων.

Συμπτώματα IAD

Η IAD εμφανίζεται συνήθως ως ερύθημα (κοκκίνισμα του δέρματος) με χρώμα από ροζ έως κόκκινο.

Η πληγείσα περιοχή έχει συνήθως φθαρμένες άκρες και το δέρμα μπορεί να έχει πιο ζεστή και σφριγηλή αίσθηση, λόγω της υποκείμενης φλεγμονής.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που κυμαίνονται από δυσφορία και πόνο έως αϋπνία και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις. Οι οποίες φέρνουν τον ασθενή σε κλινήρεις συνθήκες, ακινητοποιώντας τον. Η θεραπεία τους μπορεί να είναι περίπλοκη,  χρονοβόρα και δαπανηρή.

Οι ασθενείς με ακράτεια ούρων και/ή κοπράνων θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, κατά προτίμηση καθημερινά, για τυχόν σημεία IAD.

Διαφοροποίηση IAD από έλκη πίεσης

Παρόλο που Δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια (IAD) και τα έλκη πίεσης είναι κλινικά και παθολογικά διαφορετικά, η διαφοροποίηση μεταξύ τους παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τους νοσηλευτές και τους φροντιστές.

Εάν γίνει λάθος διάγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε μη βέλτιστη ή λανθασμένη φροντίδα και περιττό κόστος. Επιπλέον, τα προληπτικά μέτρα και οι θεραπείες διαφέρουν για τις δύο καταστάσεις.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει IAD;

Όλοι οι ασθενείς ή οι κάτοικοι ιδρυμάτων με ακράτεια διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν IAD, ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υποφέρουν από αυτή την πάθηση.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1 στα 5 άτομα με ακράτεια έχει επίσης προβλήματα με IAD*.

Πώς να αποτρέψετε την IAD

Τα καλά νέα είναι ότι, όταν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με την ακράτεια μπορούν να μειωθούν και να θεραπευτούν – και στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και να προληφθούν. Πολλά μπορούν να γίνουν ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα περιποίησης δέρματος και χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα που προστατεύουν το δέρμα στην περιοχή του περινέου.

Χωρίσαμε την πρόληψη της IAD σε τρία βήματα: 

  • Βήμα 1: Ανανπνεύσιμη προστασία
  • Βήμα 2: Απαλός καθαρισμός
  • Βήμα 3: Ενυδάτωση και φραγμός

Βήμα 1:  Προστασία που αναπνέει 

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της IAD είναι να επιλέξετε το σωστό προϊόν ακράτειας.

Στην Abena συνιστούνε πάντα να επιλέγετε ένα προϊόν όσο το δυνατόν μικρότερο και όσο μεγάλο είναι απαραίτητο. Αυτό αφορά τόσο το μέγεθος όσο και την απορροφητικότητα του προϊόντος. Ένα μεγάλο προϊόν, που μπορεί να απορροφήσει περισσότερο, δεν είναι πάντα καλύτερο.

Εκτός από πιο κοστοβόρο, μπορεί επίσης να είναι άβολο για τον ασθενή να φοράει ένα πολύ μεγάλο προϊόν. Ένα μεγαλύτερο προϊόν καλύπτει επίσης περισσότερο δέρμα από όσο χρειάζεται, εμποδίζοντας έτσι το δέρμα να αναπνέει, με αποτέλεσμα να μένει ζεστό και υγρό. Εάν το προϊόν δεν εφαρμόζει καλά στον ασθενή, υπάρχει επίσης κίνδυνος διαρροών.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του σωστού επιθέματος ακράτειας. Ο ασθενής χρειάζεται ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για την ποσότητα και τη συχνότητα διαρροής, αλλά είναι εξίσου σημαντικό το προϊόν να είναι κατάλληλο για την καθημερινή του ζωή, το επίπεδο δραστηριότητας και τις προσωπικές του προτιμήσεις. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και για διαφορετικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, πάντα είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα προϊόν που επιτρέπει στο δέρμα των χρηστών να αναπνέει, έτσι ώστε η υγρασία να εξατμίζεται και το δέρμα να διατηρείται στεγνό. Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα ακράτειας που απορροφούν γρήγορα τα ούρα και διατηρούν το εσωτερικό στρώμα στεγνό έναντι του δέρματος, ακόμα και μετά από πολλαπλές διαβροχές.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την εύρεση του κατάλληλου προϊόντος για έναν ασθενή,  επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Βήμα 2: Απαλός Καθαρισμός

Ο απαλός καθαρισμός του δέρματος είναι αποτελεί ένα, ζωτικής σημασίας, μέρος ενός σχήματος για την πρόληψη της IAD. Ο καθαρισμός του δέρματος με παραδοσιακό σαπούνι και νερό μπορεί να ξηράνει το δέρμα και το στέγνωμα με πετσέτα προκαλεί αυξημένη τριβή στην ευαίσθητη περιοχή.

Συνιστάται ο καθαρισμός με υγρά γάντια καθαρισμού ή υγρά μαντηλάκια, καθώς είναι πιο ήπια για το δέρμα. Ταυτόχρονα, το πλύσιμο με προϊόντα χωρίς νερό βελτιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα στην καθημερινή φροντίδα.

 

Όταν επιλέγετε ένα προϊόν καθαρισμού, είναι απαραίτητο να προσέχετε την τιμή του pH του. Η τιμή του pH πρέπει να είναι ρυθμισμένη ανάλογα με το σημείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί το προϊόν στο σώμα. Για την περιοχή του περινέου, μια τιμή pH 4-4,5 είναι ιδανική. Μια τιμή pH υψηλότερη από αυτή, αφαιρεί το ανώτερο στρώμα λίπους του δέρματος και επιτρέπει στα βακτήρια να εισχωρήσουν.

Κατά τον καθαρισμό του δέρματος, είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε για πιθανή βλάβη, όπως εξανθήματα ή ερυθρότητα, να αξιολογείτε τη σοβαρότητα και την ανάπτυξη της IAD και να διασφαλίζετε ότι ο ασθενής δεν έχει αναπτύξει έλκη πίεσης.

Βήμα 3: Εφαρμογή ενυδάτωσης και φραγμού

Μετά από τον ενδελεχή και απαλό καθαρισμό του δέρματος, εφαρμόστε ενυδάτωση και φραγμό, για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση και την προστασία του δέρματος. Πριν εφαρμόσετε ενυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι εντελώς καθαρό και στεγνό.

Όταν επιλέγετε το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την κατάσταση του δέρματος.

Εάν το δέρμα δεν έχει ορατή βλάβη ή μόνο ήπια ερυθρότητα, προτιμήστε προϊόντα με αλλαντοΐνη και διμεθικόνη. Η αλλαντοΐνη είναι ένας καταπραϋντικός και ενυδατικός παράγοντας, που βοηθά το δέρμα να διατηρήσει τη φυσική του ισορροπία υγρασίας και είναι ευεργετική για όλους τους τύπους δέρματος. Σε συνδυασμό με τη διμεθικόνη βοηθά στο σχηματισμό ενός προστατευτικού φραγμού στην επιφάνεια του δέρματος που προστατεύει και ηρεμεί ταυτόχρονα.

Ωστόσο, εάν το δέρμα έχει ορατά τραύματα ή πιο έντονη ερυθρότητα, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που περιέχει ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια του δέρματος που διατηρεί την υγρασία μέσα και έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες. Εφαρμόστε μια πάστα ψευδαργύρου γύρω από τις άκρες των πληγών, παρεμπιπτόντως, ένα πιο λεπτό διάλυμα ψευδαργύρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από τα ούρα και τα κόπρανα.

Κατά την εφαρμογή προϊόντων περιποίησης δέρματος, φροντίστε να εφαρμόσετε τη σωστή ποσότητα. Η υπερβολική ποσότητα προϊόντος εμποδίζει το δέρμα να αναπνεύσει και καταλήγει να απορροφάται από το προϊόν για την ακράτεια, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

Προστατέψτε το δέρμα

Αφού ολοκληρώσετε τα τρία βήματα για την πρόληψη της IAD, ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε ένα νέο προϊόν ακράτειας. Ακολουθήστε τα τρία βήματα, κάθε φορά που χρειάζεται να αλλάζετε ένα προϊόν ακράτειας και ελέγχετε πάντα το δέρμα για ερυθρότητα, φλεγμονή, εξανθήματα, πόνο ή κνησμό για να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα και την ανάπτυξη της IAD και να βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής δεν έχει αναπτύξει έλκη πίεσης.

Ο τακτικός έλεγχος διασφαλίζει ότι οι φροντιστές παρατηρούν τις αλλαγές και τις εξελίξεις στο δέρμα και μπορούν να ξεκινήσουν έγκαιρα με τα σωστά προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν περαιτέρω ανάπτυξη.

 
 

Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή ή Απινιδωτή σε Δημόσιους Χώρους.

Ι. Βασικοί Ορισμοί

Καρδιακή Ανακοπή (ΚΑ)

Είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δυο.

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΑ)

Είναι η αλληλουχία των ενεργειών που αποσκοπούν στην επαναφορά του θύματος καρδιακής ανακοπής στη ζωή.

Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (Β-ΚΑΑ)

Είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, δηλαδή της αναπνοής και της κυκλοφορίας, με απλά μέσα, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Στη Β-ΚΑΑ περιλαμβάνεται η εφαρμογή θωρακικών Συμπιέσεων και Αναπνοών, ως και αυτόματου εξωτερικού απινιδισμού.

Ανανήπτης- Διασώστης

Οποιοδήποτε εκπαιδευμένο άτομο είναι παρόν στο επεισόδιο ΚΑ και συμβάλλει στη διάσωση του θύματος.

Απινιδισμός

Είναι η διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος δια μέσου του μυοκαρδίου, με στόχο τη μετατροπή θανατηφόρου αρρυθμίας (κοιλιακή μαρμαρυγή και άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία) σε ρυθμό συμβατό με τη ζωή.

Απινιδιστής

Είναι μια συσκευή που ανιχνεύει τον καρδιακό ρυθμό και διοχετεύει ρεύμα στο μυοκάρδιο.

Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδιστής (ΑΕΑ)

Είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινιδισμός (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή) . Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς.

ΙΙ. Χρήστης του ΑΕΑ

• Τον ΑΕΑ χειρίζεται οποιοσδήποτε ανανήπτης έχει εκπαιδευτεί στη Β-ΚΑΑ και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.

• Οποιοδήποτε άτομο που προσφέρει άμεση βοήθεια σε ένδειξη καλής θέλησης στο θύμα ΚΑ, με ή χωρίς τη χρήση ΑΕΑ, ακόμη και αν δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν θεωρείται ένοχο.

III. Αναγκαιότητα εγκατάστασης ΑΕΑ

  • Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16%-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους
  • Στους δημόσιους χώρους, η ανακοπή αφορά κυρίως σε νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία και εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακή μαρμαρυγή (>85%) που είναι απινιδώσιμος ρυθμός
  • Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται άμεσα από τις δεξιότητες και την ετοιμότητα του παρευρισκομένου.
  • Στην ανακοπή εκτός νοσοκομείου, εάν δεν χρησιμοποιηθεί απινιδιστής, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την .έξοδο του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%.
  • Το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους πιο εκπαιδευμένους διασώστες και τα τελειότερα μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη.
  • Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, με τον έγκαιρο απινιδισμό, αυξάνεται θεαματικά η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογικές βλάβες.

IV. Δημόσιοι χώροι εγκατάστασης ΑΕΑ

Κάθε Δημόσια Υπηρεσία, Ιδιωτική επιχείρηση. Οργανισμός, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως :

  • Αεροδρόμια, Λιμάνια
  • Υπουργεία, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Κοινοβούλιο και λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες
  • Αεροπλάνα, Πλοία
  • Αθλητικά κέντρα
  • Ξενοδοχεία, Σχολεία
  • Εμπορικά κέντρα, Σταθμοί λεωφορείων
  • Σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη.

V. Εγκατάσταση και θέση ΑΕΑ

Έχοντας υπ' όψη τα ανωτέρω και ειδικότερα τα αναφερόμενα στις ενότητες IV και V, η εγκατάσταση ΑΕΑ καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια χωροταξίας και πιθανότητας εμφάνισης επεισοδίου καρδιακής ανακοπής. Συγκεκριμένα:

  • Εκτιμώνται χώροι με τη μεγαλύτερη συχνότητα ανακοπής (2 ανακοπές/έτος). Π.χ.
    • Σε γήπεδα 1 ΑΕΑ/15.000 θεατές
    • φυλακή 1 ΑΕΑ/όροφο
    • εμπορικό κέντρο 1 ΑΕΑ/ όροφο
    • ξενοδοχείο 1 ΑΕΑ
    • αεροπλάνο 1 ΑΕΑ
  • Επιλέγονται χώροι όπου κυκλοφορούν περισσότερα από 250 άτομα, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών , επί περίπου 16 ώρες ημερησίως.
  • Επίσης, χώροι όπου συνέβησαν περισσότερα του ενός επεισόδια ανακοπής κατά τα τελευταία 2 χρόνια

Η θέση εγκατάστασης του ΑΕΑ πρέπει να είναι προσβάσιμη (περπατώντας 1-1μιση λεπτό) και ορατή εμφανώς σε όλους.

Η θέση του ΕΑΕ πρέπει να είναι δίπλα σε τηλέφωνο για την άμεση ενεργοποίηση του ΕΚΑΒ.

VI. Προϋποθέσεις εγκατάστασης ΑΕΑ

Η εγκατάσταση ΑΕΑ στους προαναφερθέντες πολυσύχναστους χώρους είναι υποχρεωτική και επιπλέον πρέπει να:

• Τηρούνται οι γραπτές οδηγίες εγκατάστασης της ΕΕΚΑΑΝ

• Ελέγχεται και συντηρείται ο βασικός εξοπλισμός

• Συμπληρώνονται τα στοιχεία του επεισοδίου ανακοπής (ημέρα,ώρα,όνομα θύματος, έκβαση) και αποστέλλονται στην ΕΕΚΑΑΝ.

VII. Υπεύθυνοι του ΑΕΑ και υποχρεώσεις

Υπεύθυνοι του συγκεκριμένου χώρου όπου εγκαταστάθηκε ο ΑΕΑ ορίζονται τα πρόσωπα από τη δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση, τα οποία:

  • Έχουν εκπαιδευθεί στην ΚΑΑ και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό
  • Έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας του ΑΕΑ
  • Είναι υπεύθυνα για τη συμπλήρωση των στοιχείων της ανακοπής
  • Διασφαλίζουν την τυχόν αναρμόδια χρήση, δολιοφθορά ή κλοπή των μηχανημάτων
  • Τηρούν αρχείο χρήσης των μηχανημάτων.