ΑΝΩ ΑΚΡΑ
ΚΟΡΜΟΣ
ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ
ΚΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ
ΔΕΥ-ΤΕΤ-ΣΑΒ 09:00 - 14:00
ΤΡΙ-ΠΕΜ-ΠΑΡ 09:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
ΑΝΩ ΑΚΡΑ
ΚΟΡΜΟΣ
ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ
ΚΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ
Ένζυμα
Διάφορες Ανάγκες
Το άκρο πόδι, αποτελούμενο από 26 ανεξάρτητα οστά και τους σχετικούς μυς, τένοντες και συνδέσμους επιτελεί ένα σημαντικό έργο στηρίζοντας το βάρος του σώματος και ενεργώντας σαν σανίδα για το περπάτημα ή το τρέξιμο.
«Τα παιδιά αρχίζουν από μικρή ηλικία να βαδίζουν σε μια ευρεία βάση στήριξης, γι’ αυτό τα πόδια τους τα έχουν σε απαγωγή , -πάνε προς τα έξω-, για να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα βάδισης. Με το χρόνο, οι κινητικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται.
Παιδιά
Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία αφορούν προβλήματα σε σχέση με τη μορφολογία του ποδιού, όπως:
Εφηβεία
Μεγαλώνοντας τα παιδιά , ενδεχομένως να παρουσιάσουν παθήσεις όπως είναι η σπαστική πλατυποδία. Που σημαίνει, πως όταν αναπτύσσονται τα οστά μπορεί το ένα κόκαλο να κολλήσει με το άλλο και να δημιουργήσει κάποιες παραμορφώσεις και δυσκολία στην βάδιση. Υπάρχουν συγγενείς παραμορφώσεις όπως είναι κάποιες γαμψοδακτυλίες, ενωμένα δάκτυλα, υπεράριθμα δάκτυλα, προβλήματα που όταν διαγνωστούν θεραπεύονται.
Ενήλικες
Στην ενήλικο ζωή , κυρίως τις γυναίκες, αυτό που κυρίως απασχολεί από τα κάτω άκρα είναι το κότσι. Η αναλογία ανδρών προς γυναικών είναι περίπου 1 προς το 9. Η αιτία που δημιουργεί το κότσι δεν είναι γνωστή ακριβώς. Μάλλον ένοχες είναι η κληρονομικότητα και τα στενά παπούτσια. Πολλές φορές το κότσι, συνδυάζεται με παραμορφώσεις των δακτύλων, όπου το ένα δάκτυλο επικάθεται πάνω στο άλλο ή και το δεύτερο , ακόμη και το τρίτο.
Αν πρέπει να αφαιρεθεί το κότσι; -«Δεν είναι μόνο κοσμητικοί οι λόγοι που οδηγείται ο έχων το κότσι στο χειρουργείο. Οι λόγοι είναι, το ότι με την παραμόρφωση που κάνει ο βλαισός μέγας δάκτυλος, πονάει το πόδι και πολλές φορές δημιουργείται αστάθεια και πόνος στη βάδιση . Η θεραπεία για το κότσι είναι κυρίως χειρουργική. Όμως, η χειρουργική θεραπεία έχει τις παραμέτρους της. Το θέμα δεν είναι μόνο να κόψουμε και να βγάλουμε την εξόστωση (το μέρος που προεξέχει), θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τους τένοντες, ώστε να έχουμε μία σωστή θέση του ποδιού, μακροχρόνια, γιατί εάν δεν γίνει εξισορρόπηση των τενόντων και αν δεν ευθυγραμμιστεί και οστικά το πρώτο δάκτυλο, τότε είναι πολύ πιθανό μετά από ένα δύο χρόνια να εμφανιστεί η ίδια κατάσταση».
Στην ηλικία των 50-60 χρόνων, η πλατυποδία χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση. Υπάρχουν οι τενοντίτιδες του αχιλλείου που είναι πάρα πολλές, οι αρθρίτιδες που είναι στον αστράγαλο, στην ποδοκνημική και μπορεί να οδηγήσουν στον άνθρωπο στο να έχει πολύ μεγάλο πόνο στη βάδιση, σε ανώμαλο έδαφος ή ανεβοκατέβασμα σκαλιών.
Ανισοσκελία
Πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα στη μέση, στο γόνατο ή στο ισχίο από ανισοσκελία. Το ένα ημιμόριο του σώματος δεν είναι ίδιο με το άλλο. Πρέπει να μετρούμε τα άκρα, ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ανισοσκελία, καθώς εάν η διαφορά των δύο άκρων, είναι πάνω από 1,5 εκατοστό, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Έρευνες λένε ότι και πάνω από 1 εκατοστό δημιουργεί προβλήματα στο άτομο (συχνά διαστρέμματα, οσφυαλγία κ. λ. π). Στον αθλητή ακόμη και τα χιλιοστά παίζουν ρόλο.
Επιλογή υποδημάτων
Έχουν ενοχοποιηθεί για πολλές παθήσεις. Υπάρχουν παθήσεις όπου το επίπεδο παπούτσι είναι χειρότερο, καθώς δημιουργεί μια τάση στον αχίλλειο τένοντα και στην γαστροκνημία η οποία πολλές φορές είναι επώδυνη και δημιουργεί τραυματισμούς. «Τακούνι μέχρι 4-5 εκατοστά, δεν δημιουργεί προβλήματα.
Προβλήματα δημιουργεί η στενή φόρμα του παπουτσιού μπροστά στα δάκτυλα». Καλό είναι να προτιμούμε παπούτσια με σκληρή σόλα , η οποία παίρνει τα φορτία και δεν τα παίρνει το πόδι μας. Επίσης, τα κλειστά παπούτσια καλό είναι να έχουν ένα πολύ μαλακό τελείωμα για να μη τρίβονται στον αχίλλειο τένοντα και δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα. Καλό είναι το παπούτσι να έχει και ένα υποστηρικτικό της ποδικής καμάρας από τη μέσα πλευρά και ευρεία θαλάμη στα δάκτυλα μπροστά».
Χρήση ορθοπεδικών πελμάτων